eddy vliegers naast elkaar
Reviews

Diamant vliegers van HQ Invento

Eddy’s

ruitvlieger-in-de-lucht

De eenlijns-vlieger in diamant of ruit vorm is één van de meest traditionele vormen voor vliegers. Men noemt ze ook vaak Eddy’s. Omdat William Abner Eddy gezien wordt als de uitvinder van deze ruitvlieger in 1891. Destijds bedacht als een wetenschappelijk instrument om op grote hoogte metingen van de dampkring te kunnen verzamelen.

De Eddy heeft een vorm en een constructie met goede vliegeigenschappen. De moderne Eddy’s worden vaak vervaardigd van Tyvek en ripstop nylon. Ze zijn in vele formaten, kleuren, merken en kwaliteiten verkrijgbaar. Het is ook de vorm die het vaakst wordt gekozen voor zelfbouw vliegers van vliegerpapier met bamboe stokjes. Elk bekende vlieger fabrikant bezit meerdere varianten in zijn assortiment. Vandaag testen we de vliegers in die categorie van het merk HQ invento.

Alle ins en outs

De standaard diamant vliegers (Eddy) zijn 68 bij 68 cm. Ze zijn gemaakt van ripstop polyester met 3 glasvezelstokjes van Ø4 mm en worden geleverd in een oranje, stevige en ruime hoes. Ze worden geleverd met 40 meter vliegerlijn. De prints zijn fel en mooi van kleur. Afwerking van het doek is netjes en de toegepaste stokken zijn voor deze vlieger stevig genoeg. De opening in het doek waar de lijn doorheen gaat is verder niet verstevigd. Na een aantal keer vliegen gaan de slierten van de staart wel een beetje rafelen.


De diamant vliegers van HQ zijn zeer eenvoudig in elkaar te zetten en de zijstokken zijn aan één zijde in het doek vastgestikt. Heel handig, het voorkomt dat je ze kwijt zult raken. De vliegerlijn is opgerold op een stevige oranje vliegerring en voor de bevestiging van de lijn aan de vlieger hebben ze een heel simpel haakje bedacht. Wat sneller is dan telkens een vliegerknoop te leggen. Dit jaar zijn er Eddy’s met afbeeldingen van onder andere een piraat, flamingo, zeemeermin, unicorn’s, een draak en Sharky!, de haai. Voor ieder wat wils.

Ideale vlieger voor kids

Deze vliegers zijn afgelopen zomer veel verkocht en ik heb ze in verschillende windomstandigheden zien vliegen. Ze vliegen eigenlijk altijd heel stabiel, ook bij forse wind. Zeker als je ze ruim lijn geeft en ze hoog in de lucht vliegen, kunnen ze heel stabiel blijven hangen. Houd je de lijn korter, schieten ze meer naar links en rechts, maar dat maakt het vliegeren een intensievere activiteit wat ook heel leuk is. Doordat ze niet heel kwetsbaar zijn ze echt geschikt als kindervlieger, ook voor de kleinere kinderen. Hij trekt niet hard en ze kunnen tegen een stootje. Voor de allerkleinste kids zijn er ook twee mini-uitvoeringen. Daarvan is het materiaal & constructie wel wat kwetsbaarder maar ook die gingen goed de lucht in. (zie hier de mini-eenhoorn en mini-piraat)

Het is een leuke, kwalitatief goede vlieger met een betaalbare prijs. Ook een vrolijk en origineel kado om te geven op een kinderfeestje. Alle Eddy’s die wij momenteel in het assortiment hebben kun in onze webshop vinden.

SPECIFICATIES
Afmeting in cm68 x 68 + 200 staart
BesturingHandgreep
DoekRipstop – Polyester
Frame4 mm fiberglas
Leeftijd5+
NiveauBeginner
Vliegerlijnen1x 40 m / 17 daN
Wind2 – 5 Bft
William Abner Eddy
Op 1 augustus 1898 deponeerde William Abner Eddy een patentaanvraag op zijn “Eddy Kite”. Op 27 maart 1900 werd octrooinr. 646375; waarin de kenmerken van het ontwerp en de intellectuele- en productie-eigendomsrechten op William Abner Eddy worden beschreven, goedgekeurd door het Amerikaanse octrooibureau. [Eden, Maxwell – The Magnificent Book of Kites – 1998 ed. pagina 149]