Vlieger tips

Alle soorten vliegers

Van trickvlieger tot festivalvlieger, zoveel soorten vliegers. We leggen het je uit!

1-lijn vliegers

Een vlieger met 1 lijn is geschikt voor kinderen vanaf 5 à 6 jaar. Fysiek is het voor nog jongere kinderen mogelijk. Maar de ervaring leert dat de meeste kinderen er dan nog geen oog en concentratie voor hebben. Voor kinderen is vliegeren een ontdekking van de elementen zoals de wind en de ruimte om zich heen. Het ontwikkelt zijn of haar psychomotorische vaardigheden.

Kindervliegers

1-lijns kindervliegers bestaan er in vele verschillende vormen en ze vliegen vanaf een windsnelheid van 10 km/u. De bekendste is de ruitvorm. Deze worden diamantvliegers of ook wel Eddy’s genoemd.

Ook de deltavlieger is een erg populaire vorm voor een kindervlieger. De vlieger heeft vaak een leuk, fel gekleurde staart. Deltavliegers worden gebruikt ter decoratie in de lucht en zijn in veel verschillende formaten te vinden.

Parafoil vlieger

De parafoil vlieger is een frameloze vlieger en daardoor bijna onverwoestbaar. De vlieger heeft luchtkamers die zich vullen met lucht waardoor de vlieger opstijgt. Parafoil vliegers kunnen erg uiteenlopen qua grootte en de grotere varianten hebben een vaak een sterke trekkracht. Ze worden onder de fervente vliegeraars vooral gebruikt als ‘basisvlieger’ om lijnversiering aan te hangen.

Doos- of boxvlieger

Een box vlieger, ook wel een 3D-vlieger genaamd, is een vlieger die uit meerdere verdiepingen of vlakken bestaat. Die verdiepingen vormen samen het frame, ondersteund door glasvezel stokken. De 3D-vlieger is een 1-lijns vlieger met iets extra’s, namelijk diepte. De vliegers zijn dikwijls leuk versierd en hebben aantrekkelijke felle kleuren. Je ziet ze regelmatig op vliegerevenementen.

Festival vliegers

Naast de 1-lijns kindervliegers zijn ook festivalvliegers en ‘zero wind kites’ vaak 1-lijners. Die worden hieronder vernoemd. Wereldwijd zijn er vele hobby-vliegerbouwers actief. De 1-lijns festivalvlieger is onder deze groep het meest geliefd om te bouwen, waardoor ontelbare uitvoeringen en creaties hiervan jaarlijks op diverse vliegerevenementen te bewonderen zijn.

Zero wind kites

Onder de ‘zero wind kites’ ook wel indoor vliegers of dansvliegers genaamd, vallen ook ‘light wind kites’. Dit is een ander vorm van vliegeren. Het design van de vlieger is zo gemaakt dat hij optimaal glijdt of zweeft op de lichtste luchtstromen en op een bijzondere manier de zwaartekracht trotseert. De vlieger is vaak gemaakt van ultralichte materialen met een carbon frame. Je kunt hem binnen gebruiken, of buiten met heel weinig wind. Niet de wind houdt ‘m in de lucht maar jij. Door zelf te blijven bewegen, door aan de vliegerlijn te trekken en deze weer te laten vieren. Zo ontstaat er een vliegerdans. Hiervan worden soms prachtige demonstraties geven op muziek.

2-lijns vliegers

Stuntvlieger

Stuntvliegers zijn vaak driehoekig qua vorm en ze zijn bekend om hun vlieg- en stuursnelheid. Het frame van de vlieger is gemaakt van carbon of glasfiber stokken. Je kunt deze vliegers besturen met polsbanden of polsstraps. Ze vergen controle en precisie, en zijn geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen. Op zich hoef je voor de stuntvlieger niet super veel ervaring te hebben. Als je met rustige wind een keertje gaat oefenen heb je het snel onder de knie. De stuntvlieger is geweldig in het uitvoeren van stunts & loops vandaar ook de naam stuntvlieger. Zoek je een snelle vlieger, dan moet je het in deze categorie zoeken.

Power stuntvlieger

Stuntvliegers met een grote afmeting zijn power stuntvliegers of powerkites. Ze kunnen een grote trekkracht ontwikkelen bij meer wind en zijn dan geschikt voor de ambitieuze piloot.

Trickvliegers

Trick kites is een variant stuntvliegers speciaal ontworpen voor luchtacrobatiek. Je kunt er diverse tricks mee uitvoeren. Deze vliegers zijn in verhouding hoger en hebben meer diepte. De besturing van trick kites is heel precies. Door de vorm en materiaalkeuze gaat de trickvlieger al met weinig wind de lucht in. Ze zijn ook geschikt voor het teamvliegeren. Bij trick kites heeft men zowel 2-lijns of 4-lijns vliegers.

Matrasvlieger

Een matrasvlieger is een echte krachtvlieger. De matrasvlieger is een 2-lijns vlieger en maakt geen gebruik van een frame. De vlieger maakt gebruik van luchtkamers die vullen zich met lucht waardoor de vlieger strak komt te staan. Doordat de vlieger gebruikt maakt van die luchtkamers en geen frame gaat de vlieger niet snel kapot als hij crasht. Dit maakt de matrasvlieger een goede vlieger voor beginners. De vlieger is makkelijk onder de knie te krijgen door de rustige besturing en qua volume makkelijk om mee te nemen op vakantie. De matrasvlieger is wel het krachtigst van allemaal en dus kijk dan ook goed naar de weersomstandigheden.

2-lijns matrasvlieger

Tweelijns matrasvliegers zijn zeer geschikt voor de startende vliegeraar, maar beslist niet saai. Deze vliegers, vooral in de grotere maten, kunnen je serieus vooruit slepen over het strand en zijn ook geschikt voor jumpen of landboarding. De grotere maten zijn zeker een aanrader voor ervaren vliegeraars door hun stabiliteit en gecontroleerd vlieggedrag. De kleinere matras vliegers t/m 2.0 m² zijn zeer geschikt voor de kleinere vliegeraars onder ons. Zo is er voor bijna iedere leeftijd wel een goede vlieger te verkrijgen.

3-lijns matrasvlieger

De 3-lijner matras, ook wel een trainerkite genaamd, is de ideale kite om het vliegeren met een control bar onder de knie te krijgen. De veiligheid is gewaarborgd door een derde lijn; de safety line. De derde lijn maakt herstarten vanaf de grond mogelijk. Mocht de control bar om welke reden dan ook uit je handen glippen, dan zorgt de veiligheidslijn ervoor dat de vlieger zijn kracht verliest. De trainerkite wordt ook bij surfscholen gebruikt als lesmateriaal om te beginnen met het kitesurfen. De besturing komt grotendeels overeen met een kitesurf vlieger.

4-lijns matrasvlieger

Deze powerkites hebben 2 stuurlijnen en 2 remlijnen, waardoor de kracht in de vlieger beter is te doseren. Herstarten vanaf de grond is mogelijk. Niet alleen geschikt voor buggykiting en landboarden, maar ook voor jumpen en powerkiten.

Depowerkite

Depower matrasvliegers hebben een groot windbereik en worden bestuurd door middel van een depower bar. Het voordeel van die stuurbar is dat je de kracht van de vlieger kunt doseren. Bij hogere windsnelheden blijft een depower kite ook houdbaarder dan reguliere matrasvliegers. Depower kites zijn zeer geschikt voor landboarden, flyboarden en in de sneeuw.

4-lijns (quad line) vliegers

Naast 4-lijns matrasvliegers zijn er ook 4-lijns stunt- of trickvliegers. Ze vormen inmiddels een aparte categorie en worden ook wel quad line vliegers genoemd. Het zijn de helikopters onder de vliegers. Zoals de naam al aangeeft hebben de vliegers 4 lijnen, waardoor je de mogelijkheid hebt om zowel omhoog, omlaag als links en rechts te bewegen. De twee lijnen aan de bovenkant zijn om mee omhoog te vliegen en de twee lijnen aan de onderkant om omlaag te vliegen. Deze vliegers zijn gemaakt om trucjes mee uit te voeren. Je kan ondersteboven vliegen, 5cm van de grond stoppen, op een paal landen en nog veel meer. Een vierlijnsvlieger wordt een marionet in jouw handen.
4-lijns vliegers zijn meestal rechthoekig van vorm en lijken meer op twee driehoeken aan elkaar. Maar er zijn ook dubbele ruitvormen en andere vormen zoals een adelaar te koop.
Een 4-lijnsvlieger is voor mensen die al goed een 2-lijnsvlieger kunnen besturen en nu een vierlijner wil leren besturen om er figuren mee te maken.

In onze webshop vind je allerlei kindervliegers, matrasvliegers en windtollen als festivalvliegers.

2 Comments

 • A Simonse

  Leuke site erg informatief voor de beginnende vliegeraar helaas voor de zelfbouwers weinig materiaal maar misschien in de toekomst wel
  Het is lastig leuke vlieger modellen te vinden waar iedereen mee om kan gaan tot nu toe lukt het jullie aardig misschien nog wat doos modellen en of delta vormen deze doen het altijd goed
  Veel succes met de vliegerwinkel
  We komen elkaar nog wel tegen

 • Guy Wuilmus

  Beste,

  Aan mij stuntvlieger is een stukje spinakkerstof versleten en gescheurd en zou het willen herstellen. Mijn vraag, kan ik bij jullie een stukje spinakker stof kopen om mijn vlieger te herstellen?

  Met vriendelijke groeten,
  Guy Wuilmus
  (32) 0486/657323

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *